Испания вече ще може да стартира съдебни дела срещу каталунския сепаратистки

...
Испания вече ще може да стартира съдебни дела срещу каталунския сепаратистки
Коментари Харесай

Пучдемон вече може да бъде екстрадиран в Испания

Испания вече ще може да започва правосъдни каузи против каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон. Причината за това е, че Общият съд на Европейския съюз го лиши от правния имунитет, с който той разполагаше в качеството си на евродепутат.

Лидерът на сепаратистите от Каталуния живее в Белгия, където самичък се прати в заточение, с цел да може да се възползва от имунитета. След решението на съда в сряда обаче пътят е отворен за Испания да го екстрадира – нещо, за което управляващите в страната упорстват от шест години насам, когато Каталуния поиска самостоятелност.

През 2017 година Карлес Пучдемон избяга от страната поради правосъдно гонене за отцепването на региона от Испания, до момента в който той оглавяваше локалното държавно управление. Мадрид пое надзор над района, а задно с водача си доста сепаратисти също напуснаха страната.

Сега съдът отхвърли жалбата на Пучдемон и поддържа решението на Европарламента да снеме имунитета му. Същото важи за имунитетите на сътрудниците му Тони Комин и Клара Понсати. Пучдемон съобщи в Twitter, че тримата евродепутати ще апелират пред Съда на Европейски Съюз и ще пазят главните си права „ до дъно “.

През януари Върховният съд на Испания отдръпна обвиняванията против Пучдемон за протест, откакто промяна на наказателния кодекс на страната анулира този тип закононарушение. Той обаче към момента е изправен пред обвинявания в непокорство и заграбване, които го заплашват с до 8 години затвор. Бунтът го заплашваше с оптимален период от 15 години затвор, пише  " Ройтерс ".

Съдията от Върховния съд Пабло Ларена сподели, че ще подаде ново искане за екстрадиция до белгийските управляващи, с цел да може Пучдемон да бъде изправен пред съда по по-леките обвинявания, само че това е според от решенията на съдилищата на Европейски Съюз.

Предишните опити на Испания да екстрадира Пучдемон по време на престоя му в Германия, Белгия и Италия, се провалиха, като и трите страни отхвърлиха да го върнат поради имунитета му.

Мадрид промени наказателния си кодекс предходната година, с цел да отстрани остарелия закон за протест, съгласно който някои сепаратистки политици бяха наказани на до 13 години затвор след несполучливия опит на Каталуния за самостоятелност през 2017 година По-късно министър председателят Педро Санчес помилва наказаните за събитията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР